Fyra avlivade vargar på Skansen

Vissa mornar vaknar man till tråkiga nyheter, för några veckor sedan var det massiva slakten av 1400 delfiner vid Färöarna vilket till och med chockerade de lokala myndigheterna som säger att de ska se över jakten på delfinerna.
Idag vaknade jag till denna nyhet där det framgår att Skansen har avlivat alla sina fyra vargar för att satsa på andra arter istället, t.ex fjällräv, detta eftersom de inte kunde husera bägge arterna på grund av flera orsaker.

Enligt Aftonbladets nyhet har Skansen undersökt möjligheterna att omplacera djuren men inte lyckats. Jag är väldigt nyfiken på om de verkligen frågat Polar park i Bardu / Nordnorge som är specialiserade på just vargar och som dessutom är ett nationellt rovdjurscenter, de håller dessutom både varg och fjällräv vilket inte enligt Skansen fungerade för dem. Det finns säkert också ett flertal andra aktörer som hade varit intresserad av vargarna.

Jag är uppväxt med att om man skaffar djur så tar man hand om djuret så länge det har ett bra liv, detta borde såklart gälla alla, såväl privatpersoner som företag, det är inte okej att avliva fantastiska vargar för att förbereda plats för en annan art.

Fjällräven är dessutom en art som lever i fjällvärden, inte i ett varmt klimat som Stockholm erbjuder, därför känns även detta helt fel att hålla ett arktiskt djur i detta varma klimat, de hålls ju såklart mycket bättre på en plats som Polar park vilket ligger i ett arktiskt område.

Tillsammans med ren och fjällämmel är fjällräven en av de äldsta däggdjursarterna på den skandinaviska halvön. När inlandsisen drog sig tillbaka följde dessa djur iskanten och sedan dess har de haft en plats i fjällvärlden. Fjällräven är väl anpassad till det arktiska klimatet bland annat genom hårbeklädda trampdynor och en bra isolerande päls.” – wwf.se

Med detta sagt tycker jag Skansen har gjort bort sig totalt, vargen är dessutom högst anpassningsbar och trivs i stort sett alla klimat. Jag väljer inte att besöka Skansen frivilligt i framtiden.
Nedan länkar jag en video från Yellowstone där de återplanterade varg 1995 vilket ändrade hela ekosystemet i området, se den gärna ni som är intresserade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: