Kalhyggen och skogsskövling

I norra Sverige vid trakterna mot fjällkedjan finns det fortfarande områden med cirka 10% gammelskog kvar och i södra Sverige kan man hitta områden som har cirka 2% gammelskog kvar, det vill säga skog som är cirka 130-150 år gammal beroende på vart i landet man är. Det är ju lätt att tro att det är mycket mer gammelskog än så men i själva verket så är den mesta skogen i Sverige odlad.
I Sverige är man ganska duktig på att säga att man inte sågar ned skog till kalhyggen vilket gång på gång bevisas vara fel.

Självklart behöver vi skog att odla och att bruka till olika ändamål, till exempel virke och papper, dock är det tråkigt att så lite gammelskog lämnats kvar i Sverige, och att man lämnar så mycket kalhyggen efter avverkning.
I min värld när det gäller att avverka skog och lämna en högstubbe eller två kvar så handlar det såklart fortfarande om kalhyggen vilket är väldigt tråkigt att se. Jag har bott längst norrut i landet samt längst i söder och skillnaderna i denna avverkning är marginella.

Träden är ju en grej att såga ned men just med kalhyggen där man inte lämnar något kvar så förstör man djurens miljö, deras boplatser, häckningsplatser och områden med mikroliv. Eftersom att man förstör djurens miljö så förstör man hela det ekologiska systemet där allt liv samspelar och detta påverkar allt liv inom det området. Att konstant odla skog utan att återföra någon form av näring till marken gör också att marken dräneras på viktiga näringsämnen och mineraler vilket gör det svårt för naturen att återställa sig.

Amazonas regnskog kallas för jordens lungor, detta för att man tror att regnskogen absorberar cirka 20% av koldioxiden som produceras av fossila bränslen. Här pågår massor av illegala skogsavverkningar och bränder av olika slag, en konstant skövling av regnskogen som är så viktig för planeten, dessa träd har också sugit upp enormt mycket av näringen i marken eftersom att de är stora, gamla och har stått där så länge, så när träden försvinner så blir marken näringsfattig och till slut återstår bara sand.

Det är många forskare som tror att ingredienser till mediciner för de flesta sjukdomar finns att upptäcka just i skogarna och speciellt i regnskogarna där skogen är skövlad och de flesta arter fortfarande finns kvar, dock är inte mycket upptäckt i de områdena ännu och vi kanske inte hinner upptäcka allt innan det är borta heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: